Φορείς

Φορείς - 0884E4DA

 

ΕΜΑΠ/ΙΔΕΠ/EKETA

Το Εργαστήριο Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών (ΕΜΑΠ) ιδρύθηκε το 1985 και αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η κύρια αποστολή του ΕΜΑΠ είναι η διεξαγωγή καινοτόμου, συνεργατικής έρευνας με έμφαση στην μοντελοποίηση χημικών και βιολογικών διεργασιών, στην ανάπτυξη λειτουργικών υλικών, συστημάτων μικρο- και νανο-εγκλεισμού, στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη στοχευμένων φορέων φαρμάκων καθώς και στη μικροβιακή παραγωγή λειτουργικών βιοπολυμερών από ανανεώσιμες πηγές, στον σχεδιασμό και εφαρμογή βιοδιυλιστηρών 2ης και 3ης γενιάς και στη βιομετατροπή διαφορετικών τύπων βιομάζας (λγινοκυτταρινική, μικροφυκών, απόβλητα και απορρίμματα) σε σύγχρονα βιοπροϊόντα υψηλής αξίας.

 

Κώστας Κυπαρισσίδης (Συντονιστής του Έργου)

Ομ. Καθηγητής ΣΧΜ ΑΠΘ,

Διευθυντής Εργαστηρίου EMAΠ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ

[email protected]

 

Γιάννης Πενλόγλου

Δρ. Χημικός Μηχανικός

[email protected] 

 

Ολυμπία Κοτρώτσιου

Δρ. Χημικός Μηχανικός

[email protected]

 

Αλέξανδρος Παύλου

Δρ. Χημικός Μηχανικός

[email protected] 

 

Βερονίκη Μπακόλα

Χημικός Μηχανικός με

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες

[email protected]

 

Φορείς - 8CEF8644

 

ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) ιδρύθηκε το 1984 ως Ανεξάρτητο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο (αρχικά ως ΕΙΧΗΜΥΘ). Το 1987 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά Ινστιτούτα του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Το εργαστήρο του ΙΕΧΜΗ που εμπλέκεται στην υλοποίηση του έργου είναι το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μοριακής Φασματοσκοπίας (LAMS).  Η ομάδα του LAMS δραστηριοποιείται κυρίως στη μελέτη και χαρακτηρισμό σύνθετων υλικών που περιλαμβάνουν διάφορα εγκλείσματα σε πολυμερικές μήτρες, ενώ διαθέτει σημαντική εμπειρία στην παρασκευή ανάλογων δοκιμίων μέσω film casting, melt blending, phase inversion, κλπ.

 

 

Γιώργος Βογιατζής

Ερευνητής Α', Διευθυντής Ερευνών (LAMS)

[email protected]

 

Φορείς - 66B4EA1E

 

ΓΠΑ

Τα Εργαστήρια Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων (ΕΜΤ), Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (ΜΒΤ) και Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων (ΧΑΤ), του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΕΤΔΑ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι πλήρως εξοπλισμένα με τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων. Την ερευνητική ομάδα τους αποτελούν 7 μεταδιδακτορικοί ερευνητές, 11 υποψήφιοι διδάκτορες και 10 μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται σε ερευνητικά αντικείμενα όπως αξιοποίηση ανανεώσιμων πρώτων υλών (π.χ., αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων) προς ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων, βιομηχανική βιοτεχνολογία, σχεδιασμός βιοδιεργασιών και βιοδιυλιστηρίων με χρήση κατάλληλων λογισμικών, εκπόνηση τεχνικό-οικονομικών μελετών και η ανάλυση κύκλου ζωής.

 

Απόστολος Κουτίνας

Επ. Καθηγητής, Διευθυντής Ερευνών

[email protected]

Φορείς - E5561C9B

 

 

ΠΘ

Το Εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών προσφέρει έρευνα και εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της Καλλιεργητικής Τεχνικής, Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών, Γεωργικού Πειραματισμού, Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών ενώ από το 1996 πρωτοστατεί στην έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών για παραγωγή βιομάζας και βιοενέργειας. Πολλές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου διεξάγονται στο Αγρόκτημα του Π.Θ., στον Παλαμά Καρδίτσας όπου υπάρχει ο βασικός εξοπλισμός, ή και σε άλλα συνεργαζόμενα Ιδρύματα εντός Ελλάδας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Γ.Π.Α., Α.Π.Θ., Κ.Α.Π.Ε., ΕΚΠΑΑ, κλπ) και εκτός Ελλάδος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Wageningen, Ολλανδίας, κλπ).

 

Νικόλαος Δαναλάτος

Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών του Π.Θ.,

Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας ΦΠΑΠ, Π.Θ. 

[email protected] 

 

Φορείς - 7EF5AB58

CHIMAR HELLAS Α.E.

H CHIMAR HELLAS Α.E. αποτελεί καινοτόμο επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση ανταγωνιστικής τεχνολογίας για την βιομηχανική παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και χημικών προσθέτων τους. Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται στη βιομηχανική παραγωγή σύνθετης ξυλείας (MDF, νοβοπάν, OSB, κοντραπλακέ, χαρτιά εμποτισμού, κτλ). Τα προϊόντα σύνθετης ξυλείας χρησιμοποιούνται ευρέως στην επιπλοποιία και την οικοδομική αντικαθιστώντας το δαπανηρότερο και σπανιότερο φυσικό ξύλο. Η CHIMAR έχει 98% εξαγωγική δραστηριότητα και εμπειρία πάνω από 40 χρόνια. Η τεχνολογία της είναι κατοχυρωμένη διεθνώς με περισσότερες από 20 οικογένειες πατεντών, εμπορικά σήματα και εμπορικά μυστικά-τεχνογνωσία. Μέσω της παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης (licensing) έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 100 βιομηχανικές μονάδες, σε 40 και πλέον χώρες του κόσμου μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται δε ότι περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής σύνθετης ξυλείας και τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τόνοι συγκολλητικών ρητινών παράγονται ετησίως με την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες της CHIMAR. Η εταιρία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο προϊόντων και τεχνολογιών σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Ελευθερία Αθανασιάδου

Υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και της Προστασίας και Διαχείρησης των Πνευματικών Δικαιωμάτων 

[email protected] 

 

 

Φορείς - 1AEA5893

 

 ΑΡΙ Εurope

Η API Europe είναι μια εταιρεία έρευνας και μελέτης στην ανάπτυξη Βιοτεχνολογιών επεξεργασίας λιγνοκυτταρινούχας βιομάζας. Το μέγεθος της εταιρίας είναι Μικρο-μεσαία επιχείρηση (SME), εδρεύει στην Αγία Παρασκευή του Νομού Αττικής στην Ελλάδα και ανήκει στο group της American Process International LLC.

Η API Europe θα αξιοποιήσει την εμπειρία και τεχνογνωσία του API Group που απαρτίζεται από Μηχανικούς και ερευνητές με επιτυχημένη πορεία έρευνας και μελέτης στη βιομηχανία Παραγωγικών Μονάδων Χαρτοπολτού καθώς και το κλάδο Βιοτεχνολογιών και Βιο-διυλιστηρίων τα τελευταία 20 έτη. Έργα στα οποία έχει εμπλακεί η εταιρεία και το προσωπικό της είναι πάνω από 500 μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία Χαρτοπολτού σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, Αμερικής, Καναδά, Αφρικής, Αυστραλίας, μελέτες βιωσιμότητας Βιο-διυλιστηρίων σε Ευρώπη, Αμερική, Βραζιλία, Ασία και μελέτες εφαρμογών Νανοκυτταρίνης με εταιρείες και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. To API group (συμμετοχή προσωπικού από API LLC & API Europe) έχει κατασκευάσει δυο demo βιο-διυλιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βασισμένα σε βιο-τεχνολογίες της εταιρίας. Το πρώτο είναι το Alpena Bio-refinery στο Michigan που παράγει 2ης γενιάς βιοαιθανόλη με δυνατότητα παραγωγής >2MM USG/y cellulosic ethanol. Το δεύτερο είναι το Thomaston Bio-refinery το οποίο έχει δυνατότητα παράγωγής >1t/d cellulosic sugars και ½ t/d νανοκυτταρίνης.

Το 2016 η API Europe επιλέχθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Consortium BIOFOREVER για το σχετικό project της BBI-JU. Το έργο πήρε χρηματοδότηση από την EE και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του 2019. Επίσης η εταιρεία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο Resheal σχετικά με τη πρόσμιξη νανοκυτταρίνης σε δομικά υλικά (2018–2021).

 

Θεοδώρα Ρετσινά

PhD, CEO της εταιρείας

[email protected]

 

Σταματίνα Σιδέρη

Υπέυθυνη Επικοινωνίας

[email protected] 







Login-iconLogin
espa
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης